Strona główna » Kolokazja (taro) – włochaty brat ziemniaka

Kolokazja (taro) – włochaty brat ziemniaka

autor: naszcypr

Kolokazja, inaczej zwana taro, na Cyprze jest popularna pod nazwą kolokasi. Kolokazja jadalna jest popularna na całym świecie, a jej nazwa prawdopodobnie wywodzi się od arabskiej nazwy tej bulwy – kolkas.

Bulwy tego włochatego ziemniaka, czyli kolokazji, są popularne w wielu zakątkach świata, również na Cyprze. Są bardzo smaczne i zdrowe i są bogate w skrobię. Kolokazja w smaku przypomina ziemniaki, jednak ma bardziej kremową i wyrazistą w smaku teksturę. Mogą ją spożywać także dzieci.

 Uwaga: surowe bulwy taro (kolokazji) są trujące. Przed spożyciem należy je ugotować lub upiec.

Liście kolokazji prezentują się bardzo okazale i często są wykorzystywane jako rośliny dekoracyjne w ogródkach w klimacie tropikalnym lub subtropikalnym. W chłodniejszych okolicach są uprawiane jako rośliny doniczkowe w domach oraz w ogrodach botanicznych.

0 komentarz
1

You may also like

Napisz komentarz

Uwaga! Ciasteczka! Omniommniom. Wchodząc na naszą stronę, częstujesz się ciasteczkami. Zbieramy je, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie.
Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda ...

Privacy & Cookies Policy